Multinationals ontduiken massaal onze belastingen (maar wij krijgen wel gratis koffie)

Oeps. Wij komen echt niet elke week, laat staan elke maand bij die Zweden over de vloer. Maar als ik zo rondkijk en optel, dan hebben we toch aardig wat van die Scandinavische spölutjus in huis staan. Het is dan wel even schrikken als Paul Tang, Europarlementariër, oproept daar maar even niet meer naar toe te gaan. Blijkbaar betalen we die gratis koffie en goedkope ontbijtjes toch vooral zelf. Want Ikea betaalt wel heel weinig belasting. Ongelukkig genoeg doen nog tenminste 14 andere multinationals dat ook. Dat wordt allemaal duidelijk uit een recente QuickScan van hun jaarverslagen. Pure belastingontwijking dus – of laten we dat maar gewoon belastingontduiking (ook al is het legaal) noemen.

“Multinationals ontduiken massaal onze belastingen (maar wij krijgen wel gratis koffie)” verder lezen

Alles hebben en toch meer willen: 1% heeft nu al meer dan de andere 99

Vermogen rijkste 1% zal in 2016 groter zijn dan dat van de rest van de wereldbevolking. Als de groeiende ongelijkheid geen halt wordt toegeroepen, is in 2016 het gezamenlijke vermogen van de rijkste 1% groter dan het vermogen van de overige 99% van de wereldbevolking. Tijdens de Grote depressie van de afgelopen jaren blijkt de rijkste 1% fors rijker te zijn geworden. Oxfam trekt aan de bel en spijkert een actieplan van zeven doelstellingen aan de deur.

“Alles hebben en toch meer willen: 1% heeft nu al meer dan de andere 99” verder lezen

Wie gaat er opstaan … Het begint allemaal bij jou en mij!

Ouderwets vlammend protest van good-old maar still-going-strong Neil Young. Er gaan veel versies rond, solo, akoestisch, rauw en ook deze wat lieflijkere orkestversie. Genieten! (Al zou ik willen dat de tekst en de aanleidingen daarvoor niet bestaan ….).

“Wie gaat er opstaan … Het begint allemaal bij jou en mij!” verder lezen

Shell betaalt eindelijk compensatie voor olielekken Nigeria, nu ook snel schoonmaken graag!

Na jarenlang ontkennen, touwtrekken, liegen over de omvang, schuldvraag omzeilen en rechtszaken gaat Shell nu eindelijk betalen voor olielekkages in het Bodo-gebied in Nigeria. De Nigeriaanse dochteronderneming van Shell betaalt na een schikking 55 miljoen Britse pond (70 miljoen euro). Het is een belangrijke overwinning voor de lokale bevolking, die zwaar getroffen is door de vervuiling van water en landbouwgrond. Nu is het weer wachten op Shell om de zwaar vervuilde moerassen en rivieren ook daadwerkelijk schoon te maken.

“Shell betaalt eindelijk compensatie voor olielekken Nigeria, nu ook snel schoonmaken graag!” verder lezen

Het kapitalisme is onwillig om alle mensen als gelijken te zien …

“Het kapitalisme is meer dan ooit geglobaliseerd en functioneert overal op dezelfde perfide wijze: onwillig om een substantieel deel van de mensheid, waar dan ook ter wereld, in staat te stellen op voet van gelijkheid volwaardig deel te nemen aan het economisch leven, als producent, als consument, als mens.”

“Het kapitalisme is onwillig om alle mensen als gelijken te zien …” verder lezen

Auw! Is er wel wat verbeterd de afgelopen decennia?

We zien onszelf als rijke westerlingen graag als mensen die in een verlichte tijd leven: Nog nooit hadden wij het zo goed! In materiële zin mag dat zo zijn, zelfs de minst bedeelden onder ons leven nu beter dan pakweg 30-40 jaar geleden. Maar is er er in algemene zin wel zoveel veranderd, verbeterd? “De samenleving moge er geheel anders uitzien dan decennia geleden, maar de fundamentele structurele verhoudingen in de samenleving zijn dezelfde.”

Auw!

“Auw! Is er wel wat verbeterd de afgelopen decennia?” verder lezen

Kapitalisme: Economie of Ideologie?

De economische situatie in Amerika en Europa is zorgwekkend. Alles wordt in het werk gesteld om een domino-effect van failliet gaande landen te voorkomen. We moeten bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Prof. dr. Maarten van Rossem (Geschiedenis, UU) onderzoekt in drie colleges de opkomst en ondergang van het marktkapitalisme, op zoek naar een remedie tegen de financiële crisis.

“Kapitalisme: Economie of Ideologie?” verder lezen

Dodelijke werkgelegenheid voor jongeren in Keniase zandmijnen

“Honger drijft ons naar deze mijnen. We verdienen nauwelijks iets, ondanks de risico’s. We hebben zelfs geen veiligheidshelm op.” De 22- jarige Allan Karanja (22) is één van de honderden jongeren, die werken in een zandafgraving. Het is zwaar en moeilijk werk waarbij hij in diepe groeves moet werken, uitgerust met een schop en breekijzer en zonder verdere bescherming.

“Dodelijke werkgelegenheid voor jongeren in Keniase zandmijnen” verder lezen