Participatie-inkomen beter alternatief dan basisinkomen?

Is het basisinkomen hét antwoord op de vele en grote veranderingen in economie en samenleving? De hoogleraren Raymond Gradus en Govert Buijs denken dat een participatie-inkomen een beter alternatief is.

“Participatie-inkomen beter alternatief dan basisinkomen?” verder lezen

Multinationals ontduiken massaal onze belastingen (maar wij krijgen wel gratis koffie)

Oeps. Wij komen echt niet elke week, laat staan elke maand bij die Zweden over de vloer. Maar als ik zo rondkijk en optel, dan hebben we toch aardig wat van die Scandinavische spölutjus in huis staan. Het is dan wel even schrikken als Paul Tang, Europarlementariër, oproept daar maar even niet meer naar toe te gaan. Blijkbaar betalen we die gratis koffie en goedkope ontbijtjes toch vooral zelf. Want Ikea betaalt wel heel weinig belasting. Ongelukkig genoeg doen nog tenminste 14 andere multinationals dat ook. Dat wordt allemaal duidelijk uit een recente QuickScan van hun jaarverslagen. Pure belastingontwijking dus – of laten we dat maar gewoon belastingontduiking (ook al is het legaal) noemen.

“Multinationals ontduiken massaal onze belastingen (maar wij krijgen wel gratis koffie)” verder lezen

“De wanhoop is enorm.” Oproep: End the suffering. End the #SyriaCrisis.

De oorlog in Syrië gaat binnenkort haar zesde wrede jaar in. Tot nu toe zijn 250.000 mensen gedood, hebben meer dan 4,3 miljoen mensen Syrië ontvlucht, zo’n 6,6 miljoen mensen zijn ontheemd binnen eigen land. “De wanhoop is enorm.”
Daarom roepen vandaag meer dan 120 hulporganisaties, waaronder ook CARE, de wereldbevolking op haar stem te laten horen om een einde te maken aan het geweld. End the suffering. End the #SyriaCrisis.
De oproep wordt vandaag naar buiten gebracht door de humanitaire en VN-organisaties en kan ondersteund worden door hem te delen of te retweeten.

““De wanhoop is enorm.” Oproep: End the suffering. End the #SyriaCrisis.” verder lezen

Veel vluchtelingen uit Eritrea, maar waarom eigenlijk?

Als het om de huidige vluchtelingenstroom gaat, staan vooral de Syriërs in het nieuws. Maar ook Eritreeërs maken een opvallend groot deel uit van die vluchtelingen. Wat is hun verhaal?
Er blijken veel verschillende antwoorden te geven. Duidelijk is dat het leven voor veel mensen in Eritrea geen pretje is. Wat heb je aan groeiende welvaart als je niet mag zeggen wat je denkt en mag zijn wie je bent … Vrijheden missen die voor ons vanzelfsprekend zijn. “Veel vluchtelingen uit Eritrea, maar waarom eigenlijk?” verder lezen

Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië zorgt nu al voor 400 duizend ondervoede kinderen

Ethiopië kampt als gevolg van het weerfenomeen El Niño met de ergste droogte in dertig jaar tijd. Meer dan 8 miljoen mensen hebben al dringend voedselhulp nodig, zeggen de VN, die deze week een noodhulpteam stuurden om de regering bij te staan in de crisis. De VN verwachten dat de honger in de eerste helft van 2016 zal verergeren.

“Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië zorgt nu al voor 400 duizend ondervoede kinderen” verder lezen

Armoede, onveiligheid en nog vijf redenen waarom Syriërs en Irakezen vanuit de regio vluchten naar Europa

Meer dan 4 miljoen Syrische vluchtelingen bevinden zich momenteel in de buurlanden van Syrië. In de afgelopen maanden is het aantal Syriërs dat doorreist naar Europa flink toegenomen. Sinds 2011 hebben meer dan 430.000 Syriërs asiel aangevraagd in Europa en dit aantal zal alleen maar toenemen. Hieronder zeven factoren die verklaren waarom Syriërs en Irakezen hun land en de regio ontvluchten.

  1. Hoop vervliegt
  2. Hoge kosten van levensonderhoud en schrijnende armoede
  3. Geen mogelijkheid om te werken
  4. Tekort aan hulp
  5. Hindernissen bij het vernieuwen van een verblijfsvergunning
  6. Weinig mogelijkheden op onderwijs
  7. Gevoel van onveiligheid in Irak

“Armoede, onveiligheid en nog vijf redenen waarom Syriërs en Irakezen vanuit de regio vluchten naar Europa” verder lezen

Doe-het-zelf handboek voor vluchtelingen in NL, Engels en Arabisch

‘Koop een fiets, vertel iedereen over je talenten en behandel vrouwen als gelijke, niet als prinses.’

Slechts een paar voorbeelden van de 45 tips en adviezen die vluchtelingen zelf geven in ‘Het doe-het-zelf vluchtelingenhandboek’, dat afgelopen week gepubliceerd werd in tijdschrift Vrij Nederland.

Een sympathiek boekje, met soms ontroerende (‘zie uzelf als baby die alles opnieuw moet leren’), maar vooral praktische tips die vluchtelingen kunnen helpen om te gaan met de moeilijke momenten en met het opbouwen van een bestaan in Nederland.

“Doe-het-zelf handboek voor vluchtelingen in NL, Engels en Arabisch” verder lezen

Ongekende en niet te beheersen versnelling: nu 60 miljoen mensen op de vlucht

Werd in 2013 nog het record gevestigd van meer dan 50 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en binnenlands ontheemden voor het eerst sinds de Tweede Oorlog wereldwijd, in 2014 doen we het nog een flinke stap verder: 59.5 miljoen personen aan het einde van 2014 tegenover 51.2 miljoen een jaar eerder en 37.5 miljoen in 2005. Deze toename sinds 2013 is de hoogste ooit vastgelegd in een enkel jaar. De UNHCR waarschuwt dat de wereld afglijdt naar een gevaarlijk nieuw tijdperk van wereldwijde ontheemding nu geconstateerd moet worden dat bijna 60 miljoen mensen op de vlucht zijn.

“Ongekende en niet te beheersen versnelling: nu 60 miljoen mensen op de vlucht” verder lezen