Wat vind jij van het idee van het basisinkomen?

Ongeveer 100.000 Finnen krijgen de komende twee jaar een basisinkomen van 800 euro per maand. Met een budget van 20 miljoen euro voert Finland zo een bijzonder experiment uit. In Nederland moeten we nog even wachten op zo’n vergelijkbaar grootschalig project, maar de eerste gemeenten experimenteren al.

“Wat vind jij van het idee van het basisinkomen?” verder lezen

Het is tijd om radicaal te worden over ongelijkheid

Ongelijkheid en onrechtvaardigheid ondermijnen onze identiteit, vernietigen onze samenleving en zijn ook nog eens schadelijk voor de economie. Deze heftige waarschuwing is van econoom Joseph Stiglitz: “Het is tijd om radicaal te worden.” 

“Het is tijd om radicaal te worden over ongelijkheid” verder lezen

Zielige kinderen, slecht bestuur, burgeroorlogen, corruptie … waar denk jij dan aan?

Ontwikkelingssamenwerking. We hebben er allemaal zo ons idee bij. Maar kloppen die ideeën wel? De werkelijkheid en de beeldvorming blijken in elk geval behoorlijk van elkaar te verschillen. Zo heeft ontwikkelingssamenwerking wel degelijk vooruitgang en goede resultaten geboekt. Maar dat wordt niet opgepakt door het grote publiek.
Als je wilt weten hoe dat komt, lees dan hier verder.

“Zielige kinderen, slecht bestuur, burgeroorlogen, corruptie … waar denk jij dan aan?” verder lezen

Auw! Is er wel wat verbeterd de afgelopen decennia?

We zien onszelf als rijke westerlingen graag als mensen die in een verlichte tijd leven: Nog nooit hadden wij het zo goed! In materiële zin mag dat zo zijn, zelfs de minst bedeelden onder ons leven nu beter dan pakweg 30-40 jaar geleden. Maar is er er in algemene zin wel zoveel veranderd, verbeterd? “De samenleving moge er geheel anders uitzien dan decennia geleden, maar de fundamentele structurele verhoudingen in de samenleving zijn dezelfde.”

Auw!

“Auw! Is er wel wat verbeterd de afgelopen decennia?” verder lezen

Het spel is vervalst, en dat is niet oké

“De rijken, de mensen met macht, hebben lobbyisten, juristen en een massa vrienden in het Congres. Everybody else not so much.”
De linkervleugel van de Democratische partij is springlevend, dankzij Harvardprofessor, nu senator, Elizabeth Warren.

“Het spel is vervalst, en dat is niet oké” verder lezen

Kapitalisme volgens Ayn Rand – Tegendenkers

Tegenwoordig is er een behoefte om het kapitalisme te herontdekken. De economische crisis wordt vaak toegeschreven aan het kapitalisme, maar is dat wel terecht?  Prof. dr. Hans Achterhuis en Yernaz Ramautarsing kennen de filosoof Ayn Rand (1905-1982) een grote rol toe binnen het kapitalisme. Ze hebben echter verschillende interpretaties van de kapitalistische opvattingen van Rand.

Tijdens de zesde lezing in de reeks Tegendenkers (voorjaar 2013) trokken Achterhuis en Ramautarsing elkaars interpretaties in twijfel.

“Kapitalisme volgens Ayn Rand – Tegendenkers” verder lezen