Wat vind jij van het idee van het basisinkomen?

Ongeveer 100.000 Finnen krijgen de komende twee jaar een basisinkomen van 800 euro per maand. Met een budget van 20 miljoen euro voert Finland zo een bijzonder experiment uit. In Nederland moeten we nog even wachten op zo’n vergelijkbaar grootschalig project, maar de eerste gemeenten experimenteren al.

“Wat vind jij van het idee van het basisinkomen?” verder lezen

Genieten van een gematigd en eerlijk leven

José Mujica, bijgenaamd Pepe Mujica, was president van Uruguay van 2010 tot 2015. Hij is een vroegere Tupamaros vrijheidsstrijder in de jaren ’60 en ’70, werd aangehouden en als een gijzelaar van de dictatuur tussen 1973 en 1985 vastgehouden. Pepe Mujica pleit voor een filosofie van een leven gericht op soberheid: leren leven met wat nodig of noodzakelijk en het eerlijkste is.

“Genieten van een gematigd en eerlijk leven” verder lezen

Participatie-inkomen beter alternatief dan basisinkomen?

Is het basisinkomen hét antwoord op de vele en grote veranderingen in economie en samenleving? De hoogleraren Raymond Gradus en Govert Buijs denken dat een participatie-inkomen een beter alternatief is.

“Participatie-inkomen beter alternatief dan basisinkomen?” verder lezen

Multinationals ontduiken massaal onze belastingen (maar wij krijgen wel gratis koffie)

Oeps. Wij komen echt niet elke week, laat staan elke maand bij die Zweden over de vloer. Maar als ik zo rondkijk en optel, dan hebben we toch aardig wat van die Scandinavische spölutjus in huis staan. Het is dan wel even schrikken als Paul Tang, Europarlementariër, oproept daar maar even niet meer naar toe te gaan. Blijkbaar betalen we die gratis koffie en goedkope ontbijtjes toch vooral zelf. Want Ikea betaalt wel heel weinig belasting. Ongelukkig genoeg doen nog tenminste 14 andere multinationals dat ook. Dat wordt allemaal duidelijk uit een recente QuickScan van hun jaarverslagen. Pure belastingontwijking dus – of laten we dat maar gewoon belastingontduiking (ook al is het legaal) noemen.

“Multinationals ontduiken massaal onze belastingen (maar wij krijgen wel gratis koffie)” verder lezen

Auw! Is er wel wat verbeterd de afgelopen decennia?

We zien onszelf als rijke westerlingen graag als mensen die in een verlichte tijd leven: Nog nooit hadden wij het zo goed! In materiële zin mag dat zo zijn, zelfs de minst bedeelden onder ons leven nu beter dan pakweg 30-40 jaar geleden. Maar is er er in algemene zin wel zoveel veranderd, verbeterd? “De samenleving moge er geheel anders uitzien dan decennia geleden, maar de fundamentele structurele verhoudingen in de samenleving zijn dezelfde.”

Auw!

“Auw! Is er wel wat verbeterd de afgelopen decennia?” verder lezen

Echte verandering vraagt om verandering van het ‘spel’ zelf

Erg duidelijke boodschap over de noodzaak van het veranderen van het systeem in plaats van aanpassingen binnen het systeem. “Echte verandering vraagt om verandering van het ‘spel’ zelf” verder lezen