Multinationals ontduiken massaal onze belastingen (maar wij krijgen wel gratis koffie)

Oeps. Wij komen echt niet elke week, laat staan elke maand bij die Zweden over de vloer. Maar als ik zo rondkijk en optel, dan hebben we toch aardig wat van die Scandinavische spölutjus in huis staan. Het is dan wel even schrikken als Paul Tang, Europarlementariër, oproept daar maar even niet meer naar toe te gaan. Blijkbaar betalen we die gratis koffie en goedkope ontbijtjes toch vooral zelf. Want Ikea betaalt wel heel weinig belasting. Ongelukkig genoeg doen nog tenminste 14 andere multinationals dat ook. Dat wordt allemaal duidelijk uit een recente QuickScan van hun jaarverslagen. Pure belastingontwijking dus – of laten we dat maar gewoon belastingontduiking (ook al is het legaal) noemen.

“Multinationals ontduiken massaal onze belastingen (maar wij krijgen wel gratis koffie)” verder lezen

Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië zorgt nu al voor 400 duizend ondervoede kinderen

Ethiopië kampt als gevolg van het weerfenomeen El Niño met de ergste droogte in dertig jaar tijd. Meer dan 8 miljoen mensen hebben al dringend voedselhulp nodig, zeggen de VN, die deze week een noodhulpteam stuurden om de regering bij te staan in de crisis. De VN verwachten dat de honger in de eerste helft van 2016 zal verergeren.

“Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië zorgt nu al voor 400 duizend ondervoede kinderen” verder lezen

“Ik ben alleen maar een van de gelukkigen…”

Een beeld van de pogingen om in de Middellandse Zee mensen te redden van mogelijke verdrinking. Met het einddoel in zicht zijn er nog altijd mensen die het niet halen. Indrukwekkend.
Neem even 5 minuten voor een naar mijn idee objectief en bewogen reportage. 5 minuten om te zien dat er echt veel nodig is, dat er gelukkig ook iets gebeurt, dat het ook kan. 5 minuten ook om te huiveren, wat er onderweg met mensen, kinderen gebeurt. 5 minuten om te onthouden en niet meer te vergeten …  ““Ik ben alleen maar een van de gelukkigen…”” verder lezen

Doet jouw verzekeraar ook mee aan de wapenhandel?

Maar liefst acht van de tien grootste levensverzekeraars investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen, zoals Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein. Uit een opiniepeiling onder Nederlanders blijkt dat 66% van de ondervraagden dit niet acceptabel vindt en dat 81% van die groep bereid is hierom van verzekeraar te veranderen.

“Doet jouw verzekeraar ook mee aan de wapenhandel?” verder lezen

Ongekende en niet te beheersen versnelling: nu 60 miljoen mensen op de vlucht

Werd in 2013 nog het record gevestigd van meer dan 50 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en binnenlands ontheemden voor het eerst sinds de Tweede Oorlog wereldwijd, in 2014 doen we het nog een flinke stap verder: 59.5 miljoen personen aan het einde van 2014 tegenover 51.2 miljoen een jaar eerder en 37.5 miljoen in 2005. Deze toename sinds 2013 is de hoogste ooit vastgelegd in een enkel jaar. De UNHCR waarschuwt dat de wereld afglijdt naar een gevaarlijk nieuw tijdperk van wereldwijde ontheemding nu geconstateerd moet worden dat bijna 60 miljoen mensen op de vlucht zijn.

“Ongekende en niet te beheersen versnelling: nu 60 miljoen mensen op de vlucht” verder lezen

Weet je zeker dat je dat T-shirt wel wil?

Kort geleden kocht ik nog een pakket met 3 shirts voor amper €7,95. Goedkoop dacht ik. Tot ik deze automaat zag, die verkoopt t-shirts voor maar 2 euro. Genoeg animo voor zo’n business zou je zeggen. En inderdaad, voorbijgangers waren bij bosjes geïnteresseerd.

Maar toen liet het apparaat iets zien waardoor men vriendelijk bedankte…

300.000 vluchtelingen te werk in Italiaanse landbouw onder vaak zeer slechte omstandigheden

Van de bootvluchtelingen die massaal aankomen in Italië, komen er heel wat onder hen terecht in de Italiaanse land- en tuinbouw, waar ze vaak illegaal en onder erbarmelijke omstandigheden worden tewerkgesteld. Dat schrijft de hulporganisatie ‘Medici per i diritti umani’ (Artsen voor mensenrechten) in een onlangs verschenen rapport. Volgens schattingen zou het gaan om ruim 300.000 immigranten. “Moderne slavernij”, noemt de hulporganisatie het. “Ze zijn niet geregistreerd en zonder contract worden ze stelselmatig onderbetaald en wonen ze in krotten.”

“300.000 vluchtelingen te werk in Italiaanse landbouw onder vaak zeer slechte omstandigheden” verder lezen

Alles hebben en toch meer willen: 1% heeft nu al meer dan de andere 99

Vermogen rijkste 1% zal in 2016 groter zijn dan dat van de rest van de wereldbevolking. Als de groeiende ongelijkheid geen halt wordt toegeroepen, is in 2016 het gezamenlijke vermogen van de rijkste 1% groter dan het vermogen van de overige 99% van de wereldbevolking. Tijdens de Grote depressie van de afgelopen jaren blijkt de rijkste 1% fors rijker te zijn geworden. Oxfam trekt aan de bel en spijkert een actieplan van zeven doelstellingen aan de deur.

“Alles hebben en toch meer willen: 1% heeft nu al meer dan de andere 99” verder lezen