Genieten van een gematigd en eerlijk leven

José Mujica, bijgenaamd Pepe Mujica, was president van Uruguay van 2010 tot 2015. Hij is een vroegere Tupamaros vrijheidsstrijder in de jaren ’60 en ’70, werd aangehouden en als een gijzelaar van de dictatuur tussen 1973 en 1985 vastgehouden. Pepe Mujica pleit voor een filosofie van een leven gericht op soberheid: leren leven met wat nodig of noodzakelijk en het eerlijkste is.

“Genieten van een gematigd en eerlijk leven” verder lezen

De utopie van de vrije markt

De utopie van de vrije markt - Hans AchterhuisBOEK – Veel mensen denken dat de vrije markt een objectief proces is dat niemand heeft bedacht en uitgevoerd. Niemand lijkt verantwoordelijk te zijn voor de ideologie en de utopie erachter. Er zou geen ‘kapitalistisch manifest’ bestaan. Hans Achterhuis laat zien dat een dergelijk manifest wel degelijk bestaat.

“De utopie van de vrije markt” verder lezen

Atlas Shrugged (Atlas in staking), de filosofie van Ayn Rand, moeder van de vrije markt

De kracht van Atlantis - Ayn RandBOEK – Atlas Shrugged  is een roman van Ayn Rand uit 1957, waarin ondernemers in de Verenigde Staten in opstand komen tegen het collectivistische overheidsbeleid.
De roman is een utopie en distopie ineen en vertolkt de ideeën van het objectivisme, de filosofie van Ayn Rand.
De roman is in het Nederlands achtereenvolgens vertaald als Wereldschok, Atlas in staking en meest recent De kracht van Atlantis.

“Atlas Shrugged (Atlas in staking), de filosofie van Ayn Rand, moeder van de vrije markt” verder lezen

Aarrgh! Die horzel van een Socrates!

HORZELIG
Socrates was een Griekse wijsgeer die bijna 2500 jaar geleden werd geboren (ca. 470 v Chr. tot 399 v Chr.). Hij zag het als zijn opdracht om mensen te helpen zélf tot het juiste inzicht te komen. Hij vond dat echte inzichten alleen van binnenuit kunnen komen. Die kunnen niet door anderen worden geleerd of opgelegd.

“Aarrgh! Die horzel van een Socrates!” verder lezen