Genieten van een gematigd en eerlijk leven

José Mujica, bijgenaamd Pepe Mujica, was president van Uruguay van 2010 tot 2015. Hij is een vroegere Tupamaros vrijheidsstrijder in de jaren ’60 en ’70, werd aangehouden en als een gijzelaar van de dictatuur tussen 1973 en 1985 vastgehouden. Pepe Mujica pleit voor een filosofie van een leven gericht op soberheid: leren leven met wat nodig of noodzakelijk en het eerlijkste is.

“Genieten van een gematigd en eerlijk leven” verder lezen

Participatie-inkomen beter alternatief dan basisinkomen?

Is het basisinkomen hét antwoord op de vele en grote veranderingen in economie en samenleving? De hoogleraren Raymond Gradus en Govert Buijs denken dat een participatie-inkomen een beter alternatief is.

“Participatie-inkomen beter alternatief dan basisinkomen?” verder lezen

Gerechtigheid en gelijkheid gaan hand in hand, nietwaar? En gelijkheid is… echt lastig!

Gelijkheid is niet een of ander communistisch ideaal of socialistische filosofie. Het is de vlakke, effen grond van het hemelse koninkrijk. De bergen worden verlaagd, de valleien verhoogd, het ruige land vlakgemaakt. Bij het kruis staan we allemaal op gelijke voet. Bono, activist en leadzanger van U2, zei het in 2006 al zo: “Gerechtigheid en gelijkheid gaan hand in hand, niet waar? Gerechtigheid wil altijd in de buurt zijn van gelijkheid. En gelijkheid is… echt lastig.”

“Gerechtigheid en gelijkheid gaan hand in hand, nietwaar? En gelijkheid is… echt lastig!” verder lezen