Turkije: welkome poortwachter of moeilijke partner?

Sinds kort pakken de EU en Turkije de vluchtelingencrisis gezamelijk aan. Erg vlotjes verloopt dat nog niet, schrijft OneWorld correspondent Joris Leverink. Een understatement als je zijn verhaal leest.
“Ik word zonder aanklacht vastgehouden en heb geen idee hoe lang ik hier moet blijven.” De Syrische vluchteling Ahmadis is om voor hem onduidelijke redenen opgesloten in een Turks detentiecentrum. Onderzoekers van de BBC hebben sterke aanwijzingen dat…

“Ik word zonder aanklacht vastgehouden en heb geen idee hoe lang ik hier moet blijven.” Aan het woord is de Syrische vluchteling Ahmad, geïnterviewd door de BBC in een Turks detentiecentrum. Hij is om onduidelijke redenen opgesloten. De BBC-onderzoekers hebben sterke aanwijzingen dat Turkije Syrische vluchtelingen detineert en, in enkele gevallen zelfs naar Syrië deporteert. Beide zijn in strijd met internationale wetgeving.

Dat roept vragen op. Want de EU heeft Turkije net bestempeld als partner in de vluchtelingencrisis. De twee tekenden een verdrag waarin Turkije – in ruil voor drie miljard euro – belooft de asielzoekersstroom naar Europa terug te dringen. Maar is Turkije ook de ‘humanitaire oplossing’ voor “mensen die vluchten voor geweld” waar Rutte als EU-voorzitter zo druk naar zoekt?

“Niet tevreden”
Europees Commissaris en Vicevoorzitter Frans Timmermans gaf na zes weken in heldere taal aan “nog niet tevreden” te zijn over de samenwerking met Turkije. Nog steeds komen zo’n drieduizend asielzoekers per dag aan op de Griekse eilanden …

Lees verder … Turkije: welkome poortwachter of moeilijke partner?
Bron: One World: Mondiaal denken en Groen doen