Minder smaakt naar meer

Soms ontdek je het weer: minder is óók of misschien toch wel zo lekker. Gewoon een broodje of boterham met enkelvoudig beleg. Dan proef je én het brood én de kaas weer helemaal. Waar is ons oer-Hollandse bolletje met ham gebleven?


Toegegeven een pistolet of kaiserbrötchen is minder klef (een buitenlander kan dat witte bolletje nauwelijks wegkrijgen), maar het gaat nu even over het principe of zeg maar het recept. Minder is dan toch eigenlijk weer méér. En als je toch gezond wil aanvullen met sla, tomaat en/of ei, eet dat apart. Eet meer smakelijk!

broodje kaasVroeger aten we thuis alleen maar met enkel beleg. En dan waren we bevoorrecht, want er waren genoeg gezinnen waar nauwelijks een plakje zuivel of vlees te bekennen was – misschien een halfje in een stapel dikgesneden boterhammen. Dat waren nog eens andere tijden. Maar of de smaak er minder om was?

Het kan natuurlijk zijn dat vroeger alles gewoon meer smaak had. Die tomaten van tegenwoordig, daar moet je haast wel wat bij doen om ook iets te proeven. Niet voor niets zijn er allerlei, vaak veel duurdere soorten waar kennelijk dan wel smaak inzit.

smaaktomaten

Minder smaak in verse en fabrieksproducten, zodat we er een paar gaan stapelen of duurdere varianten aanschaffen om toch lekker te eten? Je zou haast aan ‘met voorberade gedachten’ gaan denken. Een commerciële truc zoals ‘melk is goed voor elk’. Maar dat klinkt wel een beetje conspiracy-achtig …