HORZELIG

maxresdefaultHORZELIG is geïnspireerd door Socrates, Griekse wijsgeer (ca. 470 v Chr – 399 v Chr). Niet dat we hem hebben gekend, of ook maar uitgebreid over hem hebben gelezen. Maar zijn manier van bezig zijn spreekt ons aan.

Socrates zag het als zijn opdracht om mensen te helpen zelf tot het juiste inzicht te komen. Hij vond dat echte inzichten alleen van binnenuit kunnen komen. Die kunnen niet door anderen worden geleerd of opgelegd.
Hij bestookte zijn gesprekspartner urenlang met lastige en prikkelende vragen waarop hij zelf het antwoord ook niet wist. De vasthoudendheid die hij daarbij liet zien, leverde hem de bijnaam ‘de horzel’ op.

Zelf nadenken

Met deze werkwijze dwong Socrates zijn gesprekspartner zijn verstand te gebruiken en zelf na te denken over leven en gewoonten, over goed en kwaad.

Vaak zag die ander na verloop van tijd in dat zijn eigen ideeën niet altijd helemaal klopten. Niet dat Socrates alle wijsheid in pacht had. Het ging hem en gaat ons er om dat er in samenspraak met elkaar wordt getoetst wat en hoe jij en ik denken en in hoeverre jij en ik  tevreden zijn over de eigen ideeën, opvattingen, overtuigingen.

 

(wordt nog verder bewerkt)